Laat jij je gek maken door anderen?

Ambitieprikkel #28

Laatst tijdens het hardlopen had ik een waanzinnig mooi verhaal in mijn hoofd voor een blog. Dat heb ik vaak, op het moment dat ik geen notities kan maken – de mooiste verhalen. En als ik dan achter mijn laptop zit, is het gevoel er nog wel, maar de woorden laten op zich wachten. Ken je dat? Omdat het me toch raakte doe ik nu een toch een poging.

Ik zou gaan hardlopen en dat had ik op mijn FB pagina gepost. Na het afgebroken rondje meldde ik bij mijn bericht dat het te warm was om te lopen. Een van mijn contacten reageerde daarop dat zij daarom altijd vroeg in de ochtend liep, half 7 in de ochtend al, en dan maar liefst 13 kilometer. Kom ik met mijn net aan 4 kilometer.

Er zijn altijd mensen die harder gaan, beter gaan, vaker gaan. Ik loop 4 kilometer, de ander loopt er 13.

Een paar dagen later zat ik erg aan te hikken tegen het lopen, gevalletje van eigenlijk geen zin. Maar ja, op dat moment zag ik geen enkel excuus wat ik nog kon gebruiken. Ik was te lang niet buiten geweest, ik zat veel te veel op achter de laptop op mijn bureaustoel en ik beweeg echt niet genoeg. En oh ja, ik had de left-over pizza van de dag ervoor als ontbijt opgepeuzeld (ja sorry, dat kan ik). Dus met frisse tegenzin ging ik. En het ging lekker, ik voelde me goed, mijn knieën deden niet lelijk en mijn ademhaling (nu eens mijn preventieve puf niet vergeten) was buitengewoon rustig. Had ik bij vertrek stiekem nog de gedachte om het rondje eventueel in te korten, na de eerste kilometer wist ik dat ik de volle 5+ km zou gaan doen.

En toen bedacht ik me het volgende. Als ik als doelstelling heb om de 10 kilometer binnen het uur te doen, dan zou ik mezelf heel strak aan een schema houden. Dan zou ik mijn prestaties bijhouden, dan wil ik progressie zien. Omdat ik dan ook echt die 10 kilometer wil doen binnen het uur. Ik loop echter om een andere reden, ik loop omdat ik in elk geval een beetje fit wil zijn. Omdat ik echt minimaal 2 keer in de week minstens 3 kwartier in de buitenlucht moet zijn. Omdat ik mijn lekkere trek echt af en toe moet compenseren met calorie verbrandend gedrag. En als ik de balans opmaak tussen mijn doelstelling en mijn werkelijkheid, dan ben ik tevreden. Tevreden met 2x in de week lopen. Tevreden met 4-5 kilometer per keer. En de tijd, die maakt mij dus niet uit. En wat iemand anders doet, heeft niets met mijn eigen doelstelling te maken.

Als je dit doortrekt naar je dagelijkse werkzaamheden, dan begrijp je dat je alleen maar succesvol kunt zijn als je eerst weet wat je echt wil bereiken. Als je heel goed weet wat je doelstelling is. Meteen komen de 7 habits van Covey bij mij naar boven. “Gewoonte 2: Begin met het eind in gedachten.” En op basis daarvan stop je er een hoeveelheid tijd en energie in.

Juist door de prikkels om ons heen, kan je de neiging krijgen om je eigen focus, je eigen doelstelling uit het oog te verliezen. Ben je bezig de doelstellingen van ánderen te adopteren en te realiseren. Zonde van jouw energie. Zonde van jouw doelstellingen, die je wellicht daardoor pas veel later of misschien wel nooit, zult halen!

Weet jij voor jezelf wat jouw doelstellingen zijn? Steek jij de juiste hoeveelheid energie in jouw doelstellingen of verspil je energie aan het een en kom je tekort bij het ander?

Ik ben benieuwd wat jouw doelstellingen zijn en hoe jij omgaat met jouw energie. Het zou leuk zijn als je dat met mij wilt delen.

Trouwens, mocht je hulp willen bij het ontdekken van jouw doelstellingen, tijdens een Zoom sessie van anderhalf uur help ik je met het scherp stellen van jouw doelstellingen, jouw dromen, jouw ambities. We bespreken de belemmeringen en uitdagingen die je daarbij tegen komt. We maken helder wat je wilt bereiken, welke uitdagingen je hierbij hebt en hoe je deze het hoofd kunt bieden.

Na deze sessie weet jij wat je moet doen om jouw doelen te bereiken. Zodat jij zelf je toekomst kunt gaan invullen.

Alles wat je nodig hebt voor deze sessie is anderhalf uur voor jezelf, zonder dat je gestoord wordt door anderen en een online verbinding.

Je kunt via de link hieronder een afspraak met mij inplannen! De sessie ‘Zet je doelstellingen scherp’ duurt anderhalf uur en kost €97,50 ex BTW. Vermeld ‘Doelstellingen sessie’ in de omschrijving.

Klik op de agenda voor een afspraak

Algemene Voorwaarden Boundless Ambition

Geef een reactie