Zorg dat je NIET in balans komt

      2 Reacties op Zorg dat je NIET in balans komt

Ambitieprikkel #26

Hoe zorg je als ondernemer goed voor jezelf

Tijdens de laatste Meetup van dit jaar van onze Business Club Ondernemershart Amersfoort was het thema ‘Hoe zorg je als ondernemer goed voor jezelf‘.

Iedereen kwam aan bod om zijn of haar visie en ervaring te delen. Het viel mij op dat er onder de groep ondernemers opvallend veel mensen zijn die ondernemer zijn geworden na een burnout. Eerst onderuit gaan en dan eindelijk iets doen waar je hart ligt. Jammer dat het eerst tot een burnout moet komen. Maar dat even terzijde.

Als coach luister je vaak niet naar je eigen advies

Mooie inzichten werden er met elkaar gedeeld. Zoals de ondernemer, die zelf in het verleden mantelzorgers heeft gecoacht nu merkt dat ze, nu ze zelf mantelzorger is, niet in de gaten heeft dat ze in dezelfde valkuilen stapt als waar ze vroeger voor waarschuwde. En hoe nodig het is om af en toe afstand te nemen, de een doet dit door heel actief iets anders te gaan doen en de ander doet het door heel stil te gaan zitten en rust te krijgen.

Er werd door iedereen geknikt toen gezegd werd dat je moet accepteren dat dingen soms gewoon zo zijn, dat mensen niet altijd doen wat jij wilt of hoe jij wilt. Het is zoals het is. Accepteer je eigen Circle of Influence.

Nee zeggen mag en aan de andere kant, zeg ja tegen jezelf.

Doelen stellen – frusterend of niet?

We hebben het gehad over doelen stellen, iemand heeft al 3 jaar de gestelde doelen niet bereikt en wordt er knap gefrustreerd van, van die doelen. Goed om te weten dat je dan je doelen ook anders kunt formuleren. In plaats van een omzet doelstelling, kan je jezelf ook ten doel stellen om elke week in elk geval 5 personen over jouw bedrijf te vertellen. Of welk doel dan maar ook, als het in jouw ogen maar concreet en realistisch is. En heb je je doel eenmaal bereikt, dan durf je de volgende doelstelling weer iets uitdagender te maken. Maar doe het vooral realistisch, haalbaar en zo dat je er geen frustraties aan over houdt!

In balans zijn

Tijdens de meetup werd ook een aantal maal de balans aangehaald, de balans tussen privé en werk. En daar kreeg ik een beetje de kriebels van. Want wat is dat nou eigenlijk, balans tussen privé en werk? Ik zie bij een balans zo’n ouderwetse weegschaal voor me, met van die schaaltjes en gewichtjes. En om in balans te zijn, moet in het linker bakje net zoveel gewicht zitten als in het rechter bakje.

Wat mij hierbij stoort, is dat die bakjes om in balans te zijn, dus stil hangen. En mensen, stilstand is bij mij geen vooruitgang. Je wilt toch verder, zowel privé als zakelijk? Dan is stilstaan geen goed idee. Die weegschaal, die bakjes, die moeten meebewegen met waar jouw aandacht, energie en tijd op dat moment het meest nodig is. Dat is de ene keer je dochter die naar het ziekenhuis moet, je moeder die niets begrijpt van die moeilijke brief van de verzekering of je partner die net even teveel avonden alleen thuis heeft gezeten. En de andere keer die offerte die echt de deur uit moet, die klant die met spoed geholpen moet worden of die blog die aan je volgers gestuurd moet worden.

Image by Arek Socha from Pixabay

Dus eigenlijk ben jij als mens en ondernemer ‘in balans’ als je uit balans bent. Lekker mee beweegt met wat er bij jou gebeurt. Je bent ‘in balans’ als dit geen stress levert en dat gebeurt alleen maar als je accepteert dat werk en privé nou eenmaal nooit even zo zwaar wegen en ook als je accepteert dat wat ’s morgens is, ’s middags opeens heel anders kan zijn.

Ik ben benieuwd hoe het met jouw balans zit, deel dit in een reactie hieronder. Wil jij ook eens sparren over hoe goed jij voor jezelf zorgt, als professional? Ondernemer of in loondienst, dat maakt hierbij niet uit. Hoe zit het met jouw in of uit balans? Hoe stel jij de beste realistische doelstellingen voor jezelf? En accepteer jij ‘het is zoals het is’ als het buiten jouw Circle of Influence ligt?Boek mijn 1-daagse VIP training ‘Maak werk van je carrière, vrouw!‘ In één dag een op jou afgestemd ontwikkelingsplan en naar huis met concrete to-do’s op dit plan. Kijk hier voor meer informatie:

2 gedachten over “Zorg dat je NIET in balans komt

Geef een reactie