‘Mag ik zeggen dat je een mooie dame bent’

Ambitie Prikkel #23

Eind december plaatste ik een bericht over ongewenste dating-praktijken op LinkedIn en wat er daarna gebeurde is bizar. Meer dan 300.000 views en de teller tikt nog steeds door, meer dan 2000  likes en 300 comments!

Dit was mijn bericht:

Mag ik zeggen dat je een mooie dame bent’….

Een connectie verzoek op LinkedIn van een man. Heel gewoon, die krijg ik wel meer. Ik check altijd even het profiel, waar komt iemand vandaan, wat doet en deed hij, waar kan een interesse overeenkomst zijn?

De meeste mensen accepteer ik, dus ook dit keer. Om binnen een paar minuten een privé bericht te krijgen ‘Mag ik zeggen dat je een mooie dame bent’….

Mijn antwoord was kort en krachtig ‘Nee, liever niet’

Ik zit op LinkedIn om mijn netwerk uit te breiden. Om mijzelf namens mijn bedrijf exposure te geven. Om samen te werken, om elkaar te helpen, en uiteraard om meer business te genereren.

Daarvoor hoef ik geen ‘mooie dame’ te zijn. Daarvoor maakt het niet uit hoe ik eruit zie. Daarvoor zit ik niet op LinkedIn.

Zullen we dus even afspreken dat 1) mensen dit soort opmerkingen bewaren voor in de kroeg en 2) iedereen die dit soort opmerkingen krijgt niet zwijgt en slikt maar gewoon even deelt?

Misschien valt het kwartje dan wel…

Het bericht ging viraal!

Ik wist niet wat er gebeurde maar binnen een uur had ik al meer dan 1000 views van het bericht. De volgende ochtend meer dan 10.000 en nu, ruim 4 weken later, staat de teller nog niet stil op meer dan 300.000. Blijkbaar een onderwerp waar velen zich bij betrokken voelen!

Ik schrik van reacties van sommige vrouwen, die ik al dan niet via een persoonlijk bericht ontvang.

Vrouwen die een eigenlijk ongewenste opmerking belonen met een ongemakkelijk ‘dankjewel’, niet wetend hoe ze hier anders op moeten reageren. En zich dan vervolgens schuldig voelen. Vrouwen die maar geen foto meer plaatsen bij hun profiel, die zijn er ook.

Andere vrouwen melden weer dat ze dergelijke contacten meteen blokkeren. Natuurlijk is dat heel daadkrachtig, hoppa, weg jij! Maar dat helpt natuurlijk niet om dit gedrag tegen te gaan. Ze zoeken waarschijnlijk een andere connectie en gaan gewoon door.

Ik wilde juist dat hij mijn bericht zou lezen. En dat heeft hij zeer waarschijnlijk gedaan, want de connectie is inmiddels door hem verbroken. En zijn profiel kan ik niet meer zien. Hij heeft hopelijk door dat zijn gedrag niet door de beugel kon.

Hoe ga jij om met ongevraagde opmerkingen over je uiterlijk?

Haal jij je schouders op en weer door?
Accepteer je een dergelijke opmerking op een zakelijk medium of op een zakelijke netwerkbijeenkomst als een gewenst compliment?
Word je boos en ga je meteen in de confrontatie?

Ik ben oprecht benieuwd, het blijkt uit alle reacties die ik kreeg dat vrouwen hier heel verschillend op reageren. Deel je reactie, laten we hierover vooral niet zwijgen!

Geef een reactie